MENU

1945: Léto běsů

Dokumentární povídky z jara, léta a podzimu 1945

Poštovné zdarma od 999 Kč
382 Kč
Doporučená cena 449 Kč
Koupit
  • Rok vydání 2022
  • Počet stran 400
  • Dostupné ve formátech PDF, ePUB, MobiPocket
  • ISBN 978-80-275-1083-2
  • Rozměr 135×205 mm

Kapitulace je podepsána, šeříky voní. Je po válce, ale svět už nikdy nebude jako dřív. 

Třetí díl autorem zamýšlené tetralogie. Běsi nemizí, ale spíše se v lidech zabydlují, často v rafinovaných převlecích. Čechoslováci vítají volnost a mír, ale vědomě i nevědomě navlékají hlavu do oprátky nových nesvobod. Měsíce plné šťastných návratů, nových začátků, ale i surových odplat, kamuflování pofiderních válečných kariér, sebevražd a zklamání. Dramatický příběh rodiny Šámalových a jejich nalezených dětí se protíná s příběhem lékaře a kozáka Nikolaje Kelina, který kdysi utekl z Ruska, aby se zde dočkal poválečného zatčení NKVD a jen zázrakem unikl deportaci na Sibiř. Loupežné vraždy německých farářů na Broumovsku se „potkávají“ s příběhem zachráněné velbloudice, kterou odvádějí skauti do pražské zoo. Čestná jednotka „partyzánů“ při odhalování pamětní desky přestřelí dráty vysokého napětí, které pak zabíjejí v davu. Václav Černý putuje rodným Náchodskem. Ostatně je to on, kdo na jednom místě svých vzpomínek píše: „Historiku, věz, že dějiny naší soudobé národní krize budeš musit zahájit už tou rozptýlenou a bezděkou kocovinou českých myslí v druhé půli roku pětačtyřicátého.“ 

Celý popis

Když jsem dopsal Čurdu z Hlíny, měl jsem představu knižní trilogie. Protektorát konfidentů, protektorát statečných a třetí díl s příběhy z padesátých a šedesátých let. Ale brzy jsem si uvědomil, že rok 1945, přesněji jeho druhá polovina, je samostatná perioda, ve které se zračí již mnohé z toho, co za pár let přišlo v podobě komunistického puče a rudého teroru. Rozhodl jsem se tomu věnovat celou knížku. 

Jistý výběr snímků skutečně vypráví o máji a červnu 1945 jako o radostné veselce. To je však jen takový šeříkový nátěr. Ale za ním či pod ním se nachází plno protichůdných dějů a scén. 

  • Poštovné zdarma u objednávek nad 999 Kč
  • Ušetříte 15 %
  • Knihy vydáváme přes 25 let

Hlídací pes

Budeme Vás informovat o vydání knihy odesláním e-mailu na Vaší adresu.

O vydání knihy Vás již e-mailem nebudeme informovat.

Omlouváme se, ale tato kniha je v tuto chvíli nedostupná. Její dostupnost však můžete znovu hlídat.

Teď už vám neuteče ani řádek.

Co se děje v naší redakci i jaké knihy připravujeme, najdete v pravidelném souhrnu ve své e-mailové schránce.

Váš e-mail byl úspěšně přihlášen k odběru. Nezapomeňte adresu potvrdit.

Přihlásit se

Správa účtu

Přehled objednávek Změna osobních údajů Změna hesla
Odhlásit se