MENU

Sitopie

Jak zachránit svět pomocí jídla

Poštovné zdarma od 999 Kč
382 Kč
Doporučená cena 449 Kč
Koupit
  • Rok vydání 2022
  • Počet stran 471
  • Dostupné ve formátech PDF, ePUB, MobiPocket
  • ISBN 978-80-275-1056-6
  • Rozměr 135×210 mm
  • Překlad Viktorie Hanišová

Budoucnost prochází žaludkem. 

Snad žádnou tělesnou potřebu nepociťujeme tak naléhavě jako hlad a žízeň. Starost o plný žaludek proto stojí v základu každého života i celé lidské civilizace: od toho, co jíme, jak jídlo vyrábíme, přepravujeme, uchováváme a pořizujeme, se odvíjí naše zdraví, národní hospodářství i stav planety. Současná produkce jídla i podoba stravování však v globálním měřítku nesvědčí nikomu. Statistiky mluví o rostoucí míře civilizačních chorob, státy přestávají být soběstačné a v budoucnu mají přibýt ještě další miliardy hladových krků, které má planeta uživit. 

Jídlo je tak nenápadným středobodem mnoha globálních problémů a mělo by k sobě vázat politickou, společenskou i filozofickou pozornost. Carolyn Steelová proto zpovídá farmáře, polemizuje s filozofy, navštěvuje architekty nebo čte literární klasiky a ve své odvážné knize Sitopie dopřává jídlu důležitost, jaká mu náleží. Nejen dnes, ale hlavně v budoucnu. 

Celý popis

Jídlo ovlivňuje všechno a náš problematický moderní vztah k němu odráží hlubší existenciální problémy. Steelová si je dobře vědoma dlouhé historie úzkostí souvisejících s tím, jak bychom měli jíst a žít, a mistrně proplouvá mezi odpověďmi řeckých stoiků, osvícenských filozofů, současných zastánců zdravého života a všech ostatních.
— The Guardian 

  • Jídlo ovlivňuje všechno a náš problematický moderní vztah k němu odráží hlubší existenciální problémy. Steelová si je dobře vědoma dlouhé historie úzkostí souvisejících s tím, jak bychom měli jíst a žít, a mistrně proplouvá mezi odpověďmi řeckých stoiků, osvícenských filozofů, současných zastánců zdravého života a všech ostatních.
    — The Guardian 

  • Steelová Carolyn Foto: © Erroll Jones

    Carolyn Steelová

    je spisovatelka, architektka a urbanistka. Po studiu architektury v Cambridgi se odborně zaměřila na každodenní život ve městech. Tento zájem se později zúžil na vztah mezi jídlem a městem, o kterém napsala svou první, mezinárodně úspěšnou knihu Hungry City (Hladové město, 2008). Rozšíření tohoto tématu na planetární úroveň se věnuje ve své zatím poslední knize Sitopie (2020). 

    Více
  • Poštovné zdarma u objednávek nad 999 Kč
  • Ušetříte 15 %
  • Knihy vydáváme přes 25 let

Hlídací pes

Budeme Vás informovat o vydání knihy odesláním e-mailu na Vaší adresu.

O vydání knihy Vás již e-mailem nebudeme informovat.

Omlouváme se, ale tato kniha je v tuto chvíli nedostupná. Její dostupnost však můžete znovu hlídat.

Teď už vám neuteče ani řádek.

Co se děje v naší redakci i jaké knihy připravujeme, najdete v pravidelném newsletteru ve své emailové schránce.

Váš e-mail byl úspěšně přihlášen k odběru. Nezapomeňte adresu potvrdit.

Přihlásit se