MENU

1913. Léto jednoho století

Poštovné zdarma od 999 Kč
280 Kč
Doporučená cena 329 Kč
Tato kniha momentálně není k zakoupení.
  • Rok vydání 2013
  • Počet stran 319
  • Dostupné ve formátech PDF, ePUB, MobiPocket
  • ISBN 978-80-7294-870-3
  • Překlad Tomáš Dimter

Panoráma jediného roku, kterým začíná naše přítomnost. 

1913: rok, kdy se zdá, že vše je možné. Doba nebývalého rozkvětu, kdy vznikají extrémní umělecká díla, jako by už neměl přijít žádný zítřek. Zároveň je však už ve vzduchu tušení rozpadu, toho, že lidstvo ztrácí svou nevinnost. Rok, kdy se prudce střetává devatenácté a dvacáté století. Proust hledá ztracený čas, Malevič maluje čtverec, Kafka píše nekonečně dlouhé a nezměrně krásné dopisy Felici Bauerové, Stravinskij a Schönberg vyvolávají neslýchané skandály, Duchamp montuje kolo na kuchyňskou stoličku, Kirchner zas a znovu maluje Postupimské náměstí. Patnáctiletý Brecht se stává šéfredaktorem augsburského školního časopisu a dvanáctiletý Louis Armstrong se poprvé chopí trubky. Joyce a Musil si dávají kávu v Terstu, Freud a Rilke pro změnu skleničku v Mnichově. V Essenu se otevírá prototyp prvního supermarketu Aldi, v Miláně zase první filiálka módního domu Prada. Do Vídně k Trojanovským přijíždí pod krycím jménem Stavros Papadopulos Stalin a v Mnichově prodává jeden rakouský pohlednicový malíř jménem Adolf Hitler své chabé městské veduty. 

1913: počátek a konec, triumf a melancholie, vše se prolíná a stává se uměním. Po tomto roce už nic není tak jako dřív. Brilantní stylista Florian Illies s tichým humorem vyvolává k životu kouzlo klíčového okamžiku kulturních dějin. 

Jen v Německu se prodalo více než 200 000 výtisků, kniha se několik měsíců drží na předních místech žebříčku Spiegelu. Práva na její vydání byla dosud prodána do 13 zemí. 

Celý popis

Illies píše o souvislostech a vzájemných vazbách s nevídanou lehkostí, každá věta je na svém místě, každé slovo je pečlivě zvážené. A všechno dohromady tak podivuhodně souzní. […] Velice zřídka se stává, že by někdo zodpověděl otázku, nakolik umění ovlivňuje společnost, tak srozumitelně.
— Alexander Wallasch, taz 

Chytré, zábavné, vtipné a zároveň i bolestně nostalgické.
— Elke Heidenreichová, Literaturen 

Illies ovládá techniku montáže a zkratky. Jeho koláž je tak suverénní, že bezmála na každé stránce nacházíme nové, udivující konstelace všeobecně známých událostí.
— Bernd Noack, Bayerischer Rundfunk 

  • Illies píše o souvislostech a vzájemných vazbách s nevídanou lehkostí, každá věta je na svém místě, každé slovo je pečlivě zvážené. A všechno dohromady tak podivuhodně souzní. […] Velice zřídka se stává, že by někdo zodpověděl otázku, nakolik umění ovlivňuje společnost, tak srozumitelně.
    — Alexander Wallasch, taz 

    Chytré, zábavné, vtipné a zároveň i bolestně nostalgické.
    — Elke Heidenreichová, Literaturen 

    Illies ovládá techniku montáže a zkratky. Jeho koláž je tak suverénní, že bezmála na každé stránce nacházíme nové, udivující konstelace všeobecně známých událostí.
    — Bernd Noack, Bayerischer Rundfunk 

  • Illies Florian Foto: © Marek Pozniak

    Florian Illies

    (nar. 1971) vystudoval dějiny umění v Bonnu a Oxfordu. Působil v novinách Frankfurter Allgemeine Zeitung a týdeníku Die Zeit. Od roku 2019 je výkonným ředitelem nakladatelství Rowohlt Verlag. Do povědomí veřejnosti se zapsal knižní reflexí zkušeností vlastní generace Generation Golf. Eine Inspektion (Generace Golf. Inspekce, 2000) a následnými pokračováními, jichž se doposud prodalo přes milion výtisků. Globální úspěch zaznamenal s historickou mozaikou 1913. Léto jednoho století (2012), přeloženou do více než dvaceti jazyků. V roce 2018 na knihu navázal neméně úspěšným pokračováním 1913. Co jsem ještě chtěl vyprávět (česky 2021). 

    Více
  • Poštovné zdarma u objednávek nad 999 Kč
  • Ušetříte 15 %
  • Knihy vydáváme přes 25 let

Hlídací pes

Budeme Vás informovat o vydání knihy odesláním e-mailu na Vaší adresu.

O vydání knihy Vás již e-mailem nebudeme informovat.

Omlouváme se, ale tato kniha je v tuto chvíli nedostupná. Její dostupnost však můžete znovu hlídat.

Teď už vám neuteče ani řádek.

Co se děje v naší redakci i jaké knihy připravujeme, najdete v pravidelném souhrnu ve své e-mailové schránce.

Váš e-mail byl úspěšně přihlášen k odběru. Nezapomeňte adresu potvrdit.

Přihlásit se

Správa účtu

Přehled objednávek Změna osobních údajů Změna hesla
Odhlásit se